Emil Lilleøre er første padelspiller som Team Danmark-elev og håber at bane vejen for andre unge

Emil Lilleøre er første padelspiller som Team Danmark-elev og håber at bane vejen for andre unge

Emil Lilleøre er første padelspiller som Team Danmark-elev og håber at bane vejen for andre unge 1600 1067 Padel i Danmark

Med en sportslig godkendelse fra Dansk Tennis Forbund kunne 17-årige Emil Lilleøre i sommer som den første padelspiller starte på en ungdomsuddannelse under Team Danmark. Det giver ham mulighed for at kombinere en uddannelse med elitesport.

Emil Lilleøre i aktion ved DM i Padel 2022 – Powered by Arla® Protein, hvor han blev dobbelt danmarksmester. Foto: Morten Olsen

For godt tre måneder siden kunne den kun 17-årige Emil Lilleøre hele to gange på samme dag træde øverst på podiet og række armene i vejret. Som den eneste deltager ved DM i Padel 2022 – Powered by Arla® Protein kunne han nemlig kalde sig dobbelt danmarksmester. I mixdouble og i herredouble.

Selvom det var stort at blive dobbelt danmarksmester, så er det ikke nok. Emil har store ambitioner for sig selv og sit padelspil. Både nu og i fremtiden. Derfor er han som den første padelspiller nogensinde blevet Team Danmark-elev.

En ordning der gør det muligt for ham at kombinere en gymnasial ungdomsuddannelse med eliteidræt. Han er denne sommer startet i en Team Danmark-klasse på HF Viby i Aarhus, hvor han de næste to år skal tage en ungdomsuddannelse samtidig med at han kan dyrke sin sport på eliteniveau.

”Det er en god klasse og fint at komme i gang. Efter sommerferien sidste år startede jeg på efterskole, men droppede ud af den efter nogle måneder. Så har jeg ikke lavet så meget skolerelateret siden. Det er meget rart at komme i gang igen,” fortæller Emil.

I Emils klasse er de 14 elever på Team Danmark-ordningen, der alle dyrker forskellige sportsgrene. Og så er der 14 elever udover, som ikke dyrker sport på eliteplan, for at danne en fuldtallig klasse.

Selvom Emil er den eneste, der spiller padel, er det rart at gå i klasse med en masse andre, som forstår ham og lever på samme måde.

”Man kan snakke med en del fra klassen, som forstår en på en anden måde, end en ikke-sportsudøver gør.”

Giver unik mulighed

At blive en del af Team Danmarks uddannelsesordning kræver en sportslig godkendelse fra et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund. Som atlet kan man få en sportslig godkendelse, hvis ens specialforbund har en aftale med Team Danmark, og man opfylder de kriterier, som forbundet og Team Danmark har lavet i fællesskab.

Den ordning er der hvert år flere tennisspillere, der benytter sig af med godkendelse fra Dansk Tennis Forbund. Men Emil Lilleøre er den første padelspiller, som er blevet godkendt af DTF til Team Danmark-ordningen.

Emil Lilløre og Betina Pedersen vandt i mixdouble ved DM i Padel 2022 – Powered by Arla® Protein. Foto: Morten Olsen

For Emil ligger fremtiden lige nu i Spanien. Han drømmer om på et tidspunkt at tage sydpå for at bo og udvikle sit padelspil. Dog føler han sig endnu for ung til at tage det store skridt mod udlandet alene. Derfor sætter han pris på, at han kan bruge de næste par år på at tage en ungdomsuddannelse – uden at gå på kompromis med sin sport.

”Jeg har mulighed for at få taget en uddannelse, samtidig med at jeg kan udvikle mig padelmæssigt. Den mulighed ville jeg ikke have, hvis jeg ikke var inde over Team Danmark. Så ville jeg simpelthen få for meget fravær. Så der er ingen tvivl om, at det her giver mig en masse muligheder. Både at vinde på padelfronten og få en uddannelse bag mig.”

”Det giver mig en masse fleksibilitet. Er der noget stort for mig i padel, der ligger lige oveni en masse eksamener, så kan jeg få rykket eksamenerne. Er der en aflevering midt i skoleåret, så kan jeg få den rykket, så det passer med min sport. Det giver mig en anden ro. Men man skal være seriøs omkring det. Og det har jeg også tænkt mig. Jeg går 110 procent ind i det, fordi jeg vil det her.”

Lever op til forestillingen 

Det er aldrig helt til at vide, om virkeligheden lever op til forventningerne. Men for Emil har starten af uddannelsen været, som han havde håbet. Der er meget fokus på sporten og samtidig en stor frihed, så længe man overholder reglerne.

”Der har været fokus på sporten fra starten af. Vi startede en onsdag, og allerede om tirsdagen skulle vi møde op ude ved Team Danmark til morgentræning klokken otte, og det samme om torsdagen. Så det kørte bare lige på og hårdt med træning, og det gør det stadig. Og de holder, hvad de lover, i forhold til at være fleksible og give lov.”

”Og det skal ikke være helt vildt skemalagt en måned frem. Så længe min koordinator fra Team Danmark ved dagen før, hvor jeg er, kan jeg selv bestemme, hvilken type træning jeg vil lave. Så det er meget positivt. Det spiller.”

Foto: Morten Olsen

Uden for skolen er der et godt sammenhold mellem Team Danmark-eleverne. Også dem fra de andre skoler. De har nemlig flere gange om ugen mulighed for at træne sammen – også selvom de ikke dyrker den samme sport.

”Hver tirsdag og torsdag morgen har jeg valgt at have styrketræning. Så får jeg adgang til Team Danmarks lokale i Århus, hvor jeg studerer. Og så er der en masse andre Team Danmark-elever, der går på HHX og STX og så mødes vi alle sammen der. Så kan vi være 35 elever, der dyrker forskellige sportsgrene, men er sammen om Team Danmark og er sammen om at styrketræne.”

Vil bane vejen for andre

For den unge aarhusianer er det stort at være den første, som kan kalde sig padelspiller på uddannelse under Team Danmark. Men han håber, at det kun er starten, og at han fremover vil være en inspiration for andre unge padelspillere, der drømmer om leve af sporten.

”Der er ingen tvivl om, at jeg er glad og stolt over at være kommet ind som den første. Jeg føler lidt, at jeg er med til at bane vejen for andre unge, som måske siger ’det var også det Emil, han gjorde’. Og forstå mig ret, men ser op til mig på en eller anden måde.”

Som Team Danmark-elev er det muligt at forlænge sin ungdomsuddannelse med et år, men planen er, at Emil afslutter sin HF på to år.

Fakta: Sportslig godkendelse

Dansk Tennis Forbund har en aftale med Team Danmark. Hvis du opfylder de kriterier, som DTF og Team Danmark har udstedt, kan du søge om sportslig godkendelse, som giver dig en række tilbud, der vil gøre det lettere for dig at kombinere ungdomsuddannelse, erhvervsuddannelse og elitesport.

Får du en sportslig godkendelse, kan du:

  • gøre skolen opmærksom på din status som atlet
  • skabe forståelse for din situation og få fleksibilitet i hverdagen og i forbindelse med eksamen
  • få adgang til supplerende undervisning
  • forlænge din ungdomsuddannelse

Dansk Tennis Forbund Elite- og Talent ønsker at støtte satsningsspillernes fortsatte personlige og sportslige udvikling. For at kunne præstere optimalt, skal der være styr på flere ting. Det er vigtigt at være målrettet, men også at kunne planlægge sin hverdag bedst muligt. I det lange løb udvikler spilleren sig bedst, hvis denne ikke blot fokuserer på sin sport, men sin samlede livssituation.

Læs mere om hvordan du ansøger her: https://tennis.dk/spiller/spillerudvikling/ungdomsuddannelse/ eller på Team Danmarks hjemmeside: https://www.teamdanmark.dk/uddannelse/gymnasial-ungdomsuddannelse