Padel buldrer fortsat videre i medlemstallene

Padel buldrer fortsat videre i medlemstallene

Padel buldrer fortsat videre i medlemstallene 1200 800 Padel i Danmark

I 2023 var der 28.236 padelmedlemmer fordelt på 186 foreninger. Der var stor vækst i alle alderssegmenter, mens kønsfordelingen blev mere lige.

Padelsporten har på rekordtid slået sig fast som en stor og markant foreningsidræt i Danmark. Det viser de netop udgivne medlemstal for idrætsforeninger i Danmark med al ønskelig tydelighed.

Medlemstallet steg med næsten 11.000, så der i 2023, som er de seneste officielle tal, var 28.236 medlemmer i landets padelforeninger mod 17.319 i 2022.

Det gør padel til den 17. største aktivitet målt på antallet af medlemmer hos idrættens hovedorganisationer DIF og DGI.

”Hvis nogen skulle være i tvivl, så taler medlemstallene sit tydelige sprog: Padel er en foreningsidræt. På fire år er padel gået fra 0 til mere end 28.000 registrerede medlemmer ude i foreningerne,” siger Morten Hedegaard, der er padelkonsulent i Padel i Danmark, som er DGI og Dansk Tennis Forbunds arbejdsfællesskab om padelsporten.

”Det fortæller historien om, hvordan en masse frivillige ude i foreningerne over alt i landet, har knoklet med først det store projekt med byggetilladelser, fundraising og etablering af baner for derefter at arbejde flot videre med uddannelse af trænere, træningstilbud og andre aktiviteter,” siger han.

Væksten hos padel er den fjerdestørste i foreningsidrætten kun overgået af fodbold, gymnastik og fitness.

De mange padelmedlemmer fordeler sig på 186 foreninger. 85 af de foreninger har minimum 100 medlemmer, som spiller padel.

Juniorerne rykker

Hvis man studerer medlemsstatistikkerne lidt nærmere, er der stor vækst i alle aldersgrupper. Det gælder blandt andet for juniorerne under op til 18 år. Der har været en stigning på 1.677, som svarer til 71 procent.

”Børn og unge er en gruppe, vi i DGI og Dansk Tennis Forbund har stor fokus på, og derfor er det også fantastisk, at netop børn og unge op til 18 år går så meget frem med. Det er vigtigt, at der er gode trænere og faste træningstilbud til børn og unge, så de kan gå til padel, ligesom man kan gå til håndbold, svømning eller badminton. Der for er det også ekstra glædeligt, at vi sidste år havde intet mindre end 587 deltagere fra mere end 100 foreninger og centre på vores trænerkurser,” siger Morten Hedegaard.

Kvinderne nyder padel i forening

Padelsporten har stadig en overvægt af mandlige udøvere. Men for andet år i træk lukker kvinderne en smule af gabet. Mens antallet af mandlige medlemmer gik frem med 56,3 procent, steg antallet af hunkøn med 78,6 procent.

”Det er værd at bemærke, at kvinderne endnu en gang haler ind på mændene. Sidste år var 30 procent af det samlede medlemstal kvinder. Det er nu steget til 33 procent. Og det kan også mærkes i fx vores holdturnering, Arla Protein Ligaen, og vores andre turneringer, at der er stor interesse fra kvinderne i at komme ud og møde andre i nogle kampe,” siger Morten Hedegaard.

De største procentvise stigninger findes hos de ældste spillere. I alderssegmentet 70+ blev der 132 procent flere mænd og 142 procent flere kvinder. Hos kvinderne i alderen 60-69 år har der også været mere end en fordobling.

Fakta og links

Ligesom padel kræver en god teknik, er der også masser af tekniske detaljer omkring opgørelsen af medlemstal.

  • Opgørelsen for 2023 er tredje gang, hvor padel tælles som en selvstændig aktivitet. I 2020 blev padelmedlemmer opgjort som en gren under tennismedlemmerne. Den gang var der 3.406 opført som padelmedlemmer.
  • Et padelmedlem i en kombineret tennis- og padelklub kan også godt både spille tennis i klubben, ligesom et tennismedlem også kan spille padel. Medlemmerne indskrives for deres primære idræt.
  • På tværs af DGI og DIF-idrættens specialforbund taler man om ’unikke medlemmer’. Det unikke medlemstal i padel er medlemstallene for alle DGI-klubber og alle klubber under Dansk Tennis Forbund lagt sammen. Klubber, som er med i begge organisationer, tælles ikke to gange.

Find medlemstal for alle aktiviteter under DIF og DGI