Paul Petersen Idrætsinstitut og Padel i Danmark skal sammen uddanne 100 nye padeltrænere

Paul Petersen Idrætsinstitut og Padel i Danmark skal sammen uddanne 100 nye padeltrænere

Paul Petersen Idrætsinstitut og Padel i Danmark skal sammen uddanne 100 nye padeltrænere 1319 960 Padel i Danmark

Paul Petersen Idrætsinstitut og Padel i Danmark har indgået et samarbejde, som foreløbigt kommer til at uddanne 100 nye padeltrænere. De studerende på idrætsinstituttet skal som en del af deres uddannelse tage et padeltrænerkursus. Kom med de studerende og Padel i Danmarks instruktører en dag bag kulissen i Padel Yard Reffen.

Der var også tid til at joke i løbet af dagen, da de studerende fra Paul Petersen Idrætsinstitut skulle have deres første undervisning i padeltræneruddannelsen.

På de første baner hos Padel Yard Reffen kan man torsdag morgen sidst i september høre lyden af bolde, der rammer væggene så hårdt, at det får glasset i burene til at ryste i flere sekunder. Spillerne bevæger sig i høj fart rundt efter bolden på banerne og råber med galoperende puls ”det er din” til hinanden.

Allerbagerst i det store lokale, hvor otte panoramabaner ligger side om side, er der til gengæld anderledes stille. En stor gruppe unge mennesker har forsamlet sig i en halvcirkel på en bane. På flere af deres trøjer står der med tydelig, hvid skrift ”Paul Petersens Idrætsinstitut”.

De siger ikke et ord, men har alle blikket rettet koncentreret i samme retning. For foran dem står Mads Bojsen, der arbejder som padelkonsulent og padelinstruktør hos Padel i Danmark. Hans ord og bevægelser følges nøje af de mange idrætsstuderende, før de selv skal gøre ham kunsten efter og afprøve de øvelser og teknikker, som netop er blevet forklaret. Som en helt ny del af uddannelsen på Paul Petersen Idrætsinstitut skal de studerende nemlig tage en padeltræneruddannelse.

”Det er en voldsomt smittende energi, vi bliver mødt med af de unge idrætsstuderende, og netop engagementet, nysgerrigheden og videbegærligheden er blandt meget andet med til at skærpe og forbedre vores konstante arbejde med at hæve kvaliteten på vores trænerkurser i Padel i Danmark,” fortæller Mads Bojsen.

Samarbejde giver boost til sporten

Paul Petersen Idrætsinstitut og Padel i Danmark har indgået et samarbejde, der gik i luften i starten af september. Her startede omkring hundrede nye studerende på linjerne ”Outdoor X” og ”Original Sports”, og som de første studerende nogensinde på idrætsuddannelsen har de fået padel på skemaet.

Der bliver givet instruktioner, før de studerende selv skal i aktion.

De studerende på de to linjer er blevet inddelt på fire hold, der gennem september måned har modtaget undervisning i første del af træneruddannelsen fra Padel i Danmark. Næste år venter yderligere to uddannelsesgange for alle holdene, før de studerende med et bevis i hånden kan kalde sig padeltrænere.

”Det er ikke bare en appelsin, men en stor, sød grapefrugt der er faldet ned i turbanen på Padel i Danmark med det netop indgåede samarbejde med Paul Petersen Idrætsinstitut om årligt at uddanne cirka hundrede padeltrænere, så vi også på trænersiden kan følge med i den eksplosive vækst, vi oplever i dansk padel for tiden og i de kommende år,” siger Mads Bojsen.

Hele idrætsuddannelsen tager 10 måneder, hvor de studerende gennem undervisning i en lang række fag får internationalt anerkendte beviser på det, de har lært. Efter uddannelsen på Paul Petersen Idrætsinstitut kan de studerende blandt andet skrive personlig træner, svømmeinstruktør, førstehjælper og nu også padeltræner på CV’et.

Gode fremtidsudsigter

Padel i Danmark underviser denne septembermorgen 33 studerende i den store padelhal på Refshaleøen i København. Dagens tre instruktører sørger for at bruge god tid på at forklare hver enkelt øvelse grundigt, før de studerende får lov til at fordele sig ud på de omkringliggende baner. To og to står de overfor hinanden på hver sin side af nettet og fører bolden fra banehalvdel til banehalvdel.

Latteren giver genklang på alle banerne og overdøver næsten det klirrende glas på de omkringliggende baner, når bolden rammer med høj fart. Latteren overdøver sågar skuffelsen, når bolden rammer det grønne underlag på de forkerte tidspunkter.

Anders har spillet padel mange gange før, men undervisningen med Padel i Danmarks instruktører har givet ham en større forståelse for spillet.

På hallens sidste bane står 23-årige Anders. Han demonstrer med et fast greb, at det ikke er første gang, han har et padelbat i hånden. Lige som resten af dagens hold går han på ”Original Sports”-linjen. Med en legende lethed i sine bevægelser og et smil, der ikke er til at tage fejl af, viser han, at han trives på padelbanen.

”Det har været fedt at prøve at spille padel på en lidt anden måde i forhold til, hvad man er vant til. Og prøve at lære forskellige teknikker. Det er ikke bare et spil, man går ind og spiller, men der er mange fede facetter i det, så man kan træne og øve på og få mange timer til at gå med, som også er udfordrende. Men stadig er sindssygt sjovt,” forklarer Anders.

Anders var da også rigtig glad for at se, at padeltræneruddannelsen var blevet tilføjet til undervisningen på Paul Petersen Idrætsinstitut. Og særligt dagens møde med Padel i Danmark-instruktørerne har inspireret den unge idrætsstuderende.

”Jeg synes, at instruktørerne er rigtig gode. De skaber en rigtig god stemning og får alle med. Det er fedt, at de er flere instruktører på til at hjælpe og guide os. Og så har de bare et positivt mindset, når de kommer hen til os. Ligegyldigt, hvilket niveau vi er på, så er de bare ”på” og hjælper.”

Gode jobmuligheder

På banen ved siden af Anders står Marie. Hun er 26 år og er heller ikke helt uvant på padelbanen. Selvom temperamentet til tider driller, og ansigtet bliver lagt i anstrengte folder, så er hun glad for, at der hele tiden er hjælp lige i nærheden – også før hun ved, at hun har brug for den.

”Generelt er det været rigtig fedt, at instruktørerne kommer og retter på os. Jeg bliver megafrusteret over mig selv og kan finde på at bande og svovle lidt, men de kan se det på mig, inden jeg bliver frustreret og går helt kold i det. Så går de hen og retter på mig. Og det har de gjort gennem hele dagen.”

Der var flere holdkonkurrencer i løbet af dagen, som fik de studerendes konkurrencegen aktiveret.

Marie er nysgerrig på, hvad padel kan. I frokostpausen går hun før tid på banen for at spille videre og øve sig med en studiekammerat, før undervisningen begynder igen. Hun kan nemlig sagtens se sig selv som padeltræner, når træneruddannelsen næste år kommer i hus. Faktisk er hun ret glad for, at padel er kommet på skemaet – for det betyder gode jobmuligheder, når hun er færdig på Paul Petersen Idrætsinstitut.

”Lige for tiden er jeg meget åben, så hvis jeg får et megafedt job og bliver spurgt om, jeg har lyst til at være padeltræner, så siger jeg ja. Men jeg ved ikke, om det er det, jeg skal hundrede procent endnu,” fortæller Marie og fortsætter:

”I år er mountainbike blev skiftet ud med padel, og det var jeg ret glad for, fordi padel er så ’in’ for tiden. I forhold til jobmuligheder er der langt flere padeljobs end mountainbikejobs. Og så synes jeg, at det er ottehundrede gange federe at spille padel end at cykle på en mountainbike. Så jeg er glad for det.”

Følger med eksplosiv udvikling

Ansigterne lyser op i alverdens rødlige nuancer, og selv i den kolde hal bliver de langærmede bluser taget af. Efter alle boldene er lagt i kurven, og dagens sidste øvelse er slut, bliver der evalueret sammen. Nu er det tid til at puste ud og fordøje dagens mange indtryk. De studerende får lov til at komme med inputs til instruktørerne, før de siger på gensyn.

Padel i Danmarks padelkonsulent og padelinstruktør, Mads Bojsen, er begejstret for samarbejdet med P.P. Idrætsinstitut, som, han mener, vil give et boost til sporten.

For nogen er padel nyt, og for andre er sporten velkendt. Men alle har fået noget brugbart ud af dagen. Ikke mindst Padel i Danmarks instruktører. De studerende har nemlig både budt ind og stillet nysgerrige spørgsmål dagen gennem. Og det glæder i den grad instruktørerne – for der er brug for dem i de danske padelforeninger.

”Vi er så glade for, at vi greb muligheden, så padel nu er en integreret del af idrætsuddannelsen på Paul Petersens Idrætsinstitut. At kunne være med til at uddanne cirka hundrede padeltrænere hvert år er helt fantastisk, og vi vil i Padel i Danmark gøre vores til, at de mange nyuddannede, unge og engagerede trænere finder en plads i de mange foreninger med padel, som står og mangler trænere til den store efterspørgsel,” afslutter Mads Bojsen.

Aftalen med Paul Petersen Idrætsinstitut løber foreløbig frem til 2023, men der arbejdes på at forlænge samarbejdet. Læs mere om Paul Petersen Idrætsinstitut her.

SE FLERE BILLEDER: